NSDAP

Inleiding

Inhoudsopgave

NSDAP: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Het politieke gereedschap van Adolf Hitler.

Inleiding

Toen Adolf Hitler in 1933 absoluut heerser werd over de Duitse republiek, was de NSDAP de grootste partij in Duitsland, zowel in stemmenaantal als in ledental. In het begin had niemand kunnen vermoeden dat deze partij op haar hoogtepunt meer dan 8 miljoen leden zou tellen. Het was dan ook zonder dit instrument waarschijnlijk voor Hitler niet mogelijk geweest om zo machtig te worden. De NSDAP ging het leven van de Duitsers beheersen. Het was een ultiem controlegereedschap geworden. Alles ging van deze partij uit. Niets in het leven van de Duitse bevolking kon plaatsvinden zonder dat deze partij of een dochterorganisatie er iets mee te maken had.

Hoe kon deze partij zoveel aanhang krijgen, en waarom juist in Duitsland? We kunnen in ieder geval stellen dat, voordat ook maar iemand ooit van Hitler of de NSDAP gehoord had, het antisemitisme (Jodenhaat) al diep geworteld zat in de samenleving. In Duitsland was het echter extremer dan in andere landen. De nederlaag in de Eerste Wereldoorlog en het fnuikende Verdrag van Versailles hadden de Duitsers dieper getroffen dan andere delen van Europa waar ook de naderende crisistijd voor grote werkeloosheid zorgde. De Duitse bevolking was gevoelig voor het aanwijzen van een (zwakkere) zondebok.

De NSDAP kon dan ook openlijk over deze zaken spreken, zodat al van het begin af iedereen op de hoogte was van de doelstellingen van deze partij. Hitler hield bijvoorbeeld al op 13 augustus 1920 een redevoering met de alleszeggende titel "Waarom zijn wij antisemieten?". De NSDAP kreeg een structuur die geheel aan Hitlers verwachtingen voldeed. Deze structuur mocht geen bureaucratische regels bevatten omdat deze alleen maar vertragend zouden werken, hiŽrarchisch bevatte de partij duidelijke autoriteit van boven naar beneden in de organisatie en qua gehoorzaamheid van beneden naar boven. Dit alles was erop gericht te zorgen dat Hitler de controle zou hebben over alle onderdelen van de partij en de samenleving.

Definitielijst

antisemitisme
Antisemitisme is een benaming voor een vijandige houding ten opzichte van joden op grond van bepaalde vooroordelen. Er kan sprake zijn van religieus, racistisch en politiek anti-semitisme waarbij de tweede variant toepasbaar is op het antisemitisme binnen het Derde Rijk.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Reichsparteitag


Uitzinnige aanhang


Reichsparteitag in Neurenberg in 1934

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
29-04-2006
Laatst gewijzigd:
23-12-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.