Kristallnacht

Inleiding

Inhoudsopgave

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in Duitsland en Oostenrijk een grootschalig en gewelddadig anti-Joods protest plaats. Winkels en woningen van Joden werden vernield en geplunderd, synagogen werden in brand gestoken en individuele Joden werden mishandeld en sommige zelfs vermoord. Het protest was uitgegroeid tot een pogrom. De nacht zou de geschiedenis ingaan als de Kristallnacht.

In dit artikel wordt deze pogrom besproken, maar er wordt vooral ook bij de oorzaken en gevolgen daarvan stil gestaan. Deze gebeurtenis wordt namelijk beschouwd als een belangrijk keerpunt in de wijze waarop Joden door de nazi’s behandeld werden. Wanneer de ontstaansgeschiedenis van de Holocaust – de systematische vernietiging van naar schatting 5,1 tot 6 miljoen Joden – ter sprake komt, kan de Kristallnacht niet onbesproken blijven.

In dit artikel zal worden getracht om de belangrijke rol van de Kristallnacht in de geschiedenis van de Holocaust aan te tonen. Om dit te bereiken wordt een beeld geschetst van de aanpak van de Joodse kwestie vóór de Kristallnacht en daarna. Bepaalde maatregelen die genomen werden in de dagen na deze pogrom vormden een belangrijke basis voor de georganiseerde massamoord, de Endlösung der Judenfrage, oftewel de definitieve oplossing van de Joodse kwestie, die vanaf 1941 plaatsvond.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


10 november 1938, de synagoge in Siegen gaat in vlammen op.
(Bron: Yad Vashem)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
28-12-2005
Laatst gewijzigd:
07-06-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.