Kamp Vught

Inleiding

Inhoudsopgave

Gedurende de bezetting van Nederland richtten de Duitsers hier verschillende soorten concentratiekampen op. De drie belangrijkste kampen bevonden zich in Amersfoort, Westerbork en Vught. Het kamp in Vught nam een bijzondere positie in, want in feite was dit het enige officiële concentratiekamp in Nederland. De kampen in Westerbork en Amersfoort waren Durchgangslager (doorgangskampen), terwijl het kamp in Vught een Konzentrationslager was.

Wat was de functie van dit concentratiekamp, welke gevangenen hebben er gezeten en welke rol speelde het kamp binnen de Endlösung, de uitroeiing van het Europese Jodendom? Dit zijn enkele van de vragen die in dit artikel aan bod zullen komen.

Definitielijst

Endlösung
Eufemistische term, letterlijk eindoplossing, waarbij met oplossing bedoeld werd de oplossing voor het Jodenprobleem zoals dat door de nationaal-socialisten was geconstateerd. De Endlösung zou uiteindelijk vorm krijgen in de pogingen van de nazi's om het gehele Joodse volk in Europa uit te roeien in speciaal daarvoor ingerichte vernietigingskampen.

Pagina navigatie

Afbeeldingen(Bron: USHMM)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
08-05-2006
Laatst gewijzigd:
30-05-2015
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.