Slag om Berlijn

Inleiding

Inhoudsopgave

Al in de zomer van 1943 kwam voor de soldaten van het Rode Leger een ding vast te staan: zij zouden koste wat kost de oorlog eindigen in Berlijn. De verovering van de Duitse hoofdstad werd beschouwd als een welverdiende prijs, als de passende slotfase van een ongekend wrede en bloedige oorlog.

In dit laatste stadium van de oorlog beschikte het Rode Leger over een enorme numerieke en technologische overmacht, maar aan zowel Duitse als Sovjetzijde werden buitengewoon grote verliezen geleden. De Duitsers vochten met de moed der wanhoop om de onvermijdelijke eindnederlaag zo lang mogelijk uit te stellen, terwijl de Sovjetcommandanten Ė onderling strijdend om de eer de Sovjetvlag te kunnen hijsen op de Reichstag Ė alles op alles zetten om zo snel mogelijk het stadscentrum te bereiken. Ofschoon er maar ťťn uitslag denkbaar was, werd er door beide partijen uiterst fel en wreed gevochten. Ontzettingspogingen door op papier imposante strijdkrachten, bedacht in de fantasiewereld van de FŁhrerbunker, mondden in niets uit. De slag om Berlijn was een van de laatste grote gevechten in de oorlog tegen Duitsland; zes dagen nadat de wapenen in Berlijn zwegen, capituleerde het Derde Rijk en was de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij.

Definitielijst

Rode Leger
Leger van de Sovjetunie.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Yevgeny Khaldei's wereldberoemde foto van het rode vaandel op de Reichstag, gemaakt op 2 mei 1945. De vlag was al op 30 april gehesen, maar dat moment was niet op beeld vastgelegd
(Bron: publiek domein)

Informatie

Artikel door:
Auke de Vlieger
Geplaatst op:
09-04-2015
Laatst gewijzigd:
20-04-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.