Jürgen Stroop over de getto opstand in Warschau (16-05-1943)

Inleiding

Inhoudsopgave

De deportaties vanuit het Joodse getto van Warschau naar het vernietigingskamp Treblinka begonnen op 22 juli 1942. Van de meer dan 400.000 oorspronkelijke bewoners van het getto waren er nog slechts 50.000 in leven toen SS- und Polizeiführer Jürgen Stroop (1895-1951) voorbereidingen trof voor de definitieve ontruiming van het getto op 19 april 1943. Doordat ze onverwacht werden geconfronteerd met hardnekkig verzet had de Waffen-SS meer dan drie weken en de inzet van zware artillerie nodig om de operatie te doen slagen. De opstand in het getto van Warchau werd geleid door de Joodse Strijdorganisatie (Zydowska Organizacja Bojowa, ZOB). Op 23 april gaf SS-leider Heinrich Himmler het bevel om het getto compleet weg te vagen.

Op 16 mei 1943 stuurde Stroop het hier volgende rapport aan zijn superieuren. Zijn rapport beschrijft niet alleen de verzetsstrijd tot in detail, maar geeft ook een korte geschiedenis van het getto in Warchau vanuit Duits perspectief. Zelfs in officiële communiqués gebruikten de Duitse autoriteiten een soort codetaal, waarbij men bijvoorbeeld de deportaties naar vernietigingskampen beschreef als herhuisvesting [Umsiedlung] en als reden voor de isolatie van de Joodse bevolking het gevaar van epidemieën noemde. De namen van enkele termen, rangen en organisaties zijn niet vertaald. Stroop duidde zijn opdracht aan als Großaktion, grote operatie. Ook die term is bewust niet vertaald.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
getto
Grotendeels van de buitenwereld afgescheiden stadswijk voor Joden. Het aanstellen van getto's had als doel om Joden uit het dagelijkse leven te weren. Vanuit getto's konden Joden bovendien gemakkelijker gedeporteerd worden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Ook bekend als 'Judenviertel' ofwel 'Joodse wijk'.
vernietigingskamp
Kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog grote groepen mensen (voornamelijk Joden en zigeuners) door de SS werden geliquideerd door middel van vergassing. Auschwitz, Treblinka en Majdanek zijn drie voorbeelden van vernietigingskampen.
Zydowska Organizacja Bojowa
De Joodse Strijdorganisatie die door het Joodse verzet in het getto van Warschau werd opgericht om te strijden tegen de Duitsers wanneer het getto ontruimd zou worden. Dit gebeurde in het voorjaar van 1943. Van 19 april tot 16 mei vocht de Zydowska Organizacja Bojowa, afgekort ZOB, tegen de Duitse troepen.

Pagina navigatie

Informatie

Vertaald door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
13-01-2007
Laatst gewijzigd:
16-10-2010
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.