Willem van der Wilden, afscheidsbrief van een geheim agent

Voorwoord

Inhoudsopgave

Hier volgt de letterlijke overname van de afscheidsbrief van de Nederlandse geheim agent Willem van der Wilden. We hebben deze mogen overnemen van dhr. Jan Boon die tevens het voor- en nawoord verzorgd heeft. De auteursrechten berusten bij hem.


Het is niet vaak dat wij inzicht krijgen in de beweegredenen van mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aanmeldden voor een opleiding tot geheim agent.

In dit geval was het de afscheidsbrief van Wim van der Wilden, die hij voor zijn eerste dropping aan zijn vriend schreef, ervan uitgaande dat hij zijn avontuur niet zou overleven.

Dit gebeurde dus ook niet, daar Wim na zijn dropping in Holland door de Duitsers opgepakt werd Ė het beroemde Englandspiel Ė en uiteindelijk naar Mauthausen werd getransporteerd, alwaar hij in September 1944 vermoord werd, zoals vele andere geheim agenten van de Britse SOE, die in Holland gedropt waren.

De brief die hier letterlijk weergegeven wordt (met behoud van het authentieke taalgebruik), maakt onderdeel uit van een verzameling originele documenten die ik op een openbare veiling heb gekocht en betrekking heeft op het leven en overlijden van deze geheim agent.

Met de publicatie van deze brief wil ik de herinnering aan al deze mannen en vrouwen levendig houden, daar zij hun leven offerden voor onze vrijheid, waarin zij geloofden.

Definitielijst

Mauthausen
Plaats in Oostenrijk waar de naziís van 1938 tot 1945 een concentratiekamp gevestigd hadden.
SOE
Special Operations Executive. Britse organisatie uit WO II die zich bezig hield met geheime operaties en spionage. Een van zeven geheime organisaties die door de Britse regering tijdens WO II in Engeland werd opgericht.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Informatie

Geplaatst door:
Redactie Go2War2.nl
Geplaatst op:
14-04-2009
Laatst gewijzigd:
27-12-2013
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.