Bomber Harris

Titel: Bomber Harris
Auteurs: Martin Mace & John Grehan
Uitgever: Pen & Sword Books
Uitgegeven: 2014
ISBN: 9781783032983
Bladzijden: 414
Beschrijving:

Sir Arthur Harris is ťťn van de meest bediscussieerde commandanten uit de Tweede Wereldoorlog. Als bevelhebber van RAF Bomber Command gedurende de tweede helft van de oorlog werkte hij mee om de tactiek van Ďarea-bombingí van Marshal of the Royal Air Force Charles Portal uit te voeren. Deze tactiek veroorzaakte de verwoesting van meerdere Duitse steden en hierbij vielen veel burgerslachtoffers. Hierdoor werd Harris een veel bekritiseerd persoon en het bombardementsoffensief ťťn van de meest controversiŽle van de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe beoordeelde Harris de tactiek van Ďarea-bombingí en de vernietiging van de Duitse steden zelf? Het valt te lezen in zijn dagorders. Deze werden niet zoals die van andere krijgsmachtonderdelen uitgegeven door de overheid. Maar nu worden ze alsnog gepubliceerd door John Grehan en Martin Mace.

De Britse auteurs Mace en Grehan zijn militaire historici die samen meerdere boeken hebben geschreven. De meeste van deze publicaties gaan over de Tweede Wereldoorlog, maar ze hebben ook geschreven over de Eerste Wereldoorlog, de Napoleontische Oorlogen en de Krimoorlog. Martin Mace is daarnaast bekend als de oprichter van Historic Military Press en als eindredacteur van het Britain at War Magazine.

De verslagen van de oorlogsoperaties werden geschreven door de bevelhebbers van de diverse krijgsmachtonderdelen en gepubliceerd in The London Gazette. Dit waren er 69 in totaal. Het verslag van Harris van de operaties van Bomber Command werden echter niet gepubliceerd door de overheid. Er werden eerst een honderdtal kopieŽn verspreid op het Air Ministry en hier bleek dat de opvattingen van Harris niet unaniem gedeeld werden. Mace en Grahan hebben het verslag van Harris nu opnieuw samengesteld en aangevuld met het Air Staff Memorandum dat betrekking had op het verslag, alsmede het commentaar van de toenmalige Director of Bomber Operations, Group Captain Sidney Bufton. Het boek geeft hierdoor goed inzicht in de verdeeldheid over het verslag van Harris. Op de inleiding en deze aanvullende documenten na, is het verslag niet gewijzigd of geÔnterpreteerd. Hierdoor is het originele verslag van Harris intact gebleven.

Het verslag beslaat bijna 400 paginaís. Echter, slechts 63 van deze bladzijden bevatten de opvattingen van Harris over het verloop van de bombardementscampagne. Hij heeft de campagne verdeeld in drie delen: de eerste fase na hij het bevel kreeg, het hoofd offensief en het laatste jaar. Herin gaat hij onder andere in op de sterkte en de samenstelling van de bommenwerper vloot, de rol van Bomber Command en de doelen. Hierna volgen 40 paginaís met statistieken en grafieken over verschillende facetten van de luchtoorlog. Het laatste gedeelte (meer dan 250 bladzijden) bevat elf bijlagen, waarin Harris onderwerpen als navigatie, bewapening, training, meteorologie en tactiek tot in detail behandeld.

Dit boek moet niet worden verward met ĎBomber Harrisí (2006) dat is geschreven door Henry Probert. Probert schreef de biografie van Harris die een goed inzicht geeft in zijn leven. Dit boek, ook al heeft het dezelfde titel, heeft een compleet andere invalshoek. Mensen die geÔnteresseerd zijn in de persoonlijke opvattingen van Harris over de bombardementscampagne zullen dit boek informatief en interessant vinden. Zij moeten zich echter bewust zijn van de grote mate van detail in de grafieken en de bijlagen.

Beoordeling: Goed

Definitielijst

Bomber Command
Onderdeel van de RAF dat zich met strategische en soms tactische bombardementen (zoals in NormandiŽ) bezighield.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
offensief
Aanval in kleinere of grote schaal.

Afbeeldingen


Bestel nu bij amazon.com

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
23-07-2014
Laatst gewijzigd:
24-07-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.