OKH Stellung A2

Voorgeschiedenis & Bouw

Inhoudsopgave

Inleiding

De OKH Stellung A-2 "Merkur" was een Duitse verdedigingslinie, die in 1944 werd aangelegd om de transportroute Krakůw-Slomniki-Miechow-Kielce te beschermen tegen het oprukkende Rode Leger. De A-2 stelling was onderdeel van een serie verdedigingslinies bestaande uit veldversterkingen die door geheel Polen liepen. De A-2 stelling werd begin januari 1945 aangevallen en is binnen een aantal dagen volledig doorbroken door het Rode Leger.

Voorgeschiedenis & bouw

Gezien de steeds verslechterende situatie aan het Oostfront gaf het Duitse opperbevel in 1944 opdracht om verschillende verdedigingslinies in Polen aan te leggen. Er was echter tijd noch geld beschikbaar om een permanente verdediging op te bouwen. Daarom werd er gekozen voor veldversterkingen, aangevuld met reeds bestaande fortificaties en natuurlijke barriŤres.

Eťn van die stelling was de OKH Stellung A2 "Merkur". Deze linie liep van Szczekocin naar Miechow, Slomniki, Vistula en liep door naar Bochnia om uiteindelijk in Nowy Sacz te eindigen. De functie van deze stelling was om de transportroute Krakow-Slomniki-Miechow-Kielce te beschermen tegen vijandelijke doorbraken.

OKH Stellung A2 is in de zomer van 1944 en de winter van 1944/1945 door de lokale bevolking, onder supervisie van ingenieurs van de Organisatie Todt en de Reichsarbeitsdienst (RAD), aangelegd. De gehele lokale bevolking tussen de 14 en 60 jaar oud werd gemobiliseerd. De dwangarbeiders werden vanaf augustus 1944 in de volgende noodkampen geÔnterneerd: Chrzastowice, Lany Maly, Lany Wielki, Matoszyce, Michalovce, Zarnowiec, Kazimierza Wielki, Chroberz, Chotelu, Koniecmosty, Michalow, Mlodzawy Wielki, Pinczow, Sielec, Wislica, Podlesice en Szreniawa. Elke kamp had tussen de 100 en 1000 gevangenen. Twee kampen waren een uitzondering: Het kamp Chroberz had tijdens de bouwperiode meer dan 30.000 gevangenen en het kamp Mlodzawy Wielki meer dan 20.000 gevangenen.

Het Oberkommando des Heeres (OKH) had twee divisies vrijgemaakt om het gebied tijdens de bouw te bezetten en beschermen: de 154. Reserve-Division en 174. Reserve-Division. Daarnaast werden politieformaties en zogenoemde ĎOstlegionení ingezet om de eerder genoemde divisies in hun rol als bezetter bij te staan. Er waren ongeveer 4900 troepen bij de bouw betrokken.

De stelling bestond uit betonnen bunkers, houten en aarden obstakels, schuttersputjes, loopgraven en anti-tankgrachten. Het Duitse leger legde ook mijnenvelden aan en de stelling werd voorzien van prikkeldraadversperringen.

De OKH Stellung A2 was nog niet voltooid toen het Rode Leger op 2 januari 1945 haar winteroffensief lanceerde.

Definitielijst

Reichsarbeitsdienst (RAD)
Een in juni 1935, in Nazi-Duitsland, ingevoerde arbeidsdienst voor mannen tussen de 18 en 25 jaar.
Rode Leger
Leger van de Sovjetunie.

Pagina navigatie

Afbeeldingen(Bron: Kaj Metz)


Kinderen werken aan een veldstelling in juni 1944, Polen.
(Bron: Bundesarchiv)


RAD logo
(Bron: Wikipedia)


Het Rode Leger rukt op
(Bron: Wikipedia)

Informatie

Artikel door:
Kaj Metz
Geplaatst op:
04-06-2016
Laatst gewijzigd:
03-07-2016
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.