Hitler's Munich Man

Titel: Hitler's Munich Man - The fall of admiral sir Barry Domvile
Schrijver: Martin Connolly
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2017
Taal: Engels
Pagina's: 154
ISBN: 9781526707079
Omschrijving:

De Britse admiraal Sir Barry Domvile (1878-1971) lijkt een fraaie carriŤre in dienst van het Britse Rijk te hebben doorlopen. Gedurende zijn loopbaan bij de Royal Navy maakte hij de Grote Oorlog (1914-1918) mee en ontving hij verschillende hoge Britse onderscheidingen: de Knight Commander of the order of the British Empire, de Companion of the order of the Bath en de Companion of the order of St Michael and St George. Behalve dat hij het bevel voerde over schepen en een smaldeel van de Britse vloot was hij ook betrokken bij het militaire inlichtingenwerk.

Toch is de persoon Domvile omstreden. Martin Connolly schreef over hem een boek. De in 1951 in Belfast geboren schrijver verrichtte onderzoek op het gebied van psychologie, theologie, Jodendom en de Holocaust. Hij schrijft voor tijdschriften en stelt lesmateriaal samen. Hij publiceerde ook over het Noord-Ierse conflict. Eerder verschenen enkele boeken van zijn hand, waaronder over de stichting van IsraŽl en over de vrouwelijke seriemoordenaar Mary Ann Cotton.

In zijn boek over Domvile neemt de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek in. Tijdens de periode na de Eerste Wereldoorlog veranderde het politieke klimaat in Europa. Denk aan de crisis in de jaren 30. Het fascisme was ook in Groot-BrittanniŽ in opkomst en de Britse overheid vreesde onlusten. Er waren zorgen over de opkomst van Adolf Hitler en de dreiging van een invasie als hij aan de macht zou komen. Overal waren de veiligheidsdiensten zeer actief.

Admiraal Domvile was inmiddels opgeklommen tot directeur van de Britse Naval Intelligence. Hij raakte betrokken bij extreemrechtse leiders en legde in de jaren 30 bezoeken af bij prominente nazi's in Duitsland met wie hij pro-Duitse en antisemitische denkbeelden deelde. In 1936 ging hij met pensioen en werd hij een spraakmakende nazisympathisant. Hij richtte ĎThe Linkí op, een extreemrechtse, pro-Duitse organisatie die nazipropaganda verspreidde in Groot-BrittanniŽ, en dat tegen de achtergrond van het steeds onrustigere Europese toneel.

Met het uitbreken van de oorlog kwamen de politieke activiteiten van Domvile in een kwaad daglicht te staan. Door MI5, de Britse veiligheidsdienst, werd bezorgdheid geuit over de houding van de admiraal en uiteindelijk werd hij in 1940, samen met zijn vrouw en zoon, vastgehouden en gevangen gezet zonder proces, wat mogelijk was volgens een in 1939 uitgevaardigde wet die de internering van vermeende nazisympathisanten toestond. Men verdacht hem betrokken te zijn bij een geheim complot voor het binnenhalen van een fascistische regering.

Het boek van Martin Connolly geeft een gedetailleerd verslag van de achtergrond, gevangenhouding en verhoren van de admiraal. De auteur beschrijft overtuigend de omvang van Domviles fascisme, zijn pro-Duitse houding en antisemitisme. De admiraal schreef zelfs een antisemitisch boek. Het boek bevat fotoís, ook vanuit Duitse archieven. De schrijver gebruikte voor zijn onderzoek dienstrapportages, de persoonlijke dagboeken van de admiraal en andere bronnen.

Er zijn verschillende opvattingen over de admiraal: ťťn ervan is dat Domvile nooit een bedreiging voor de Britse veiligheid is geweest maar slechts een idioot was. De admiraal heeft zichzelf later beschreven als een ĎMunich maní, een vredestichter die het akkoord van MŁnchen met Hitler uit 1938 had gesteund, die de oorlog probeerde af te wenden. Een andere mening is dat hij een overtuigde nazi was en een overtuigde antisemiet. Als er in het Verenigd Koninkrijk een fascistische regering aan de macht zou zijn gekomen, dan zou hij daarvan een prominent lid zijn geworden.

Wat nu de waarheid is, de discussie blijft. Verschillende standpunten zijn aannemelijk. De admiraal werd zonder proces vrijgelaten in 1943 en bleef actief in de rechtse politiek tot zijn dood in 1960. Martin Connolly helpt met zijn boek de lezer om inzicht te krijgen in een controversiŽle, maar zeker buiten Engeland weinig bekende figuur.

Beoordeling: Goed

Definitielijst

antisemitisme
Antisemitisme is een benaming voor een vijandige houding ten opzichte van joden op grond van bepaalde vooroordelen. Er kan sprake zijn van religieus, racistisch en politiek anti-semitisme waarbij de tweede variant toepasbaar is op het antisemitisme binnen het Derde Rijk.
Eerste Wereldoorlog
Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
fascisme
De oorspronkelijke naam van de antidemocratische politieke beweging in ItaliŽ onder leiding van de dictator Benito Mussolini. Mussolini was leider van ItaliŽ van 1922 tot 1943. Tegenwoordig is fascisme een veelgebruikte term voor antidemocratische politieke stromingen. Ook het Duitse nationaalsocialisme wordt in de geschiedenis wel eens fascisme genoemd.
Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
invasie
Gewapende inval.
nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
smaldeel
Deel van een oorlogsvloot die zelfstandig opereert.

Afbeeldingen


Bestel nu bij bol.com

Bestel nu bij amazon.com

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
08-07-2018
Laatst gewijzigd:
11-07-2018
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.