Slag om Iwo Jima

Het eiland Iwo Jima

Inhoudsopgave

Het Eiland
Iwo Jima is een eilandje in de Stille Oceaan van slechts 7 kilometer lang en 3 kilometer breed. Het ligt op ongeveer 1.100 kilometer van Japan, maar was voor zowel de Japanners als voor de Amerikanen erg belangrijk. Er bevonden zich namelijk twee vliegvelden en een derde vliegveld werd er door de Japanners aangelegd. Vanaf deze vliegvelden waren de Japanners in staat om met hun vliegtuigen de Amerikaanse B-29 bommenwerpers op weg naar Japan te onderscheppen. Bovendien konden ze vanaf dit eiland de Amerikaanse vliegvelden op de eilandengroep de Marianen aanvallen en was Iwo Jima een belangrijk Japans tussenstation op de route naar de centrale en zuidelijke Grote Oceaan.
Voor de Amerikanen was dit eiland belangrijk als steunpunt voor hun jachtvliegtuigen en de aanwezige vliegvelden zouden kunnen fungeren als noodlandingsbaan voor aangeschoten bommenwerpers. Deze B-29 Superfortress bommenwerpers leden op hun missies naar Japan namelijk enorme verliezen omdat zij geen bescherming van gevechtsvliegtuigen hadden; de actieradius van deze gevechtsvliegtuigen was namelijk onvoldoende om de 4.480 km. afstand tussen de Marianen en Japan af te leggen. General Curtis Le May liet de commandant van de speciale eenheid die het eiland in februari 1945 bestormde dan ook weten: " Zonder Iwo Jima kan ik Japan niet effectief bombarderen ". Bovendien maakte het eiland van oudsher deel uit van het Japanse territorium en zou het verlies ervan een enorme mentale klap betekenen voor de Japanse bevolking.

De Japanse bevelhebber, luitenant-generaal Kuribayashi, die begin 1944 het bevel had gekregen over het eiland en die zijn militaire opleiding had gevolgd in Canada en de Verenigde Staten, was zich terdege bewust van het belang van dit eiland en hij begon onmiddellijk de verdediging te versterken. Als de Amerikanen dit eiland zouden kunnen veroveren, zou dit zo goed als het einde betekenen voor het Japanse keizerrijk. In de zomer van 1944 hadden zijn mannen daarom tunnels gegraven, mijnenvelden gelegd, bunkers gebouwd en mitrailleurnesten en schuttersputten gegraven. Verkenningsvliegtuigen van de Amerikanen hadden op een gegeven moment tijdens verschillende vluchten meer dan 600 bunkers waargenomen.

In de voorafgaande twee jaar was de Japanse defensiestrategie veranderd van het tegenhouden van de Amerikanen op de stranden naar het opbouwen van een sterke verdediging in het achterland. Deze Japanse strategie was uniek omdat de gevechten hoofdzakelijk vanuit hun ondergrondse onderkomens zouden plaatsvinden, waardoor ze in het voordeel waren op de aanvallers. Kuribayashi concentreerde zijn verdediging rond de uitgedoofde vulkaan Soeribatsji en het Motoyama-plateau, waar hij meer dan 750 geschutsstellingen en een serie bunkers met 1,5 meter dikke betonmuren liet bouwen. Ingegraven aan de voet van de vulkaan werden een compleet veldhospitaal en een galerij van 4 verdiepingen gebouwd, terwijl het op de hellingen van de berg wemelde van de kleine bunkers. Verder hadden de Japanse verdedigers de opdracht van het Japanse opperbevel gekregen om dit eiland tot hun dood te verdedigen. Daarbij was Kuribayashi ervan overtuigd als dat hij de Amerikanen bij een eventuele invasie maar genoeg verliezen kon toebrengen, zij zich in het vervolg wel twee keer zouden bedenken voordat ze weer zoīn actie zouden ondernemen. Overigens had hij aan zijn vrouw geschreven dat hij de komende invasie op Iwo Jima waarschijnlijk niet zou overleven, geheel volgens de orders van het Japanse opperbevel. Op 1 februari 1945 telde het Japanse garnizoen op Iwo Jima meer dan 21.000 man, waarvan ruim 7.000 man aan Japans marinepersoneel die allen zeer goed van wapens en munitie waren voorzien (zie ook: verdediging Iwo Jima). Deze hadden zelfs hun eigen strijdlied ontwikkeld, dat de verdedigers moest aansporen om tot het einde te blijven vechten: " Werk en strijd met hand en tand, totdat de gehate Angelsaks, voor ons ligt in 't zand ".

Definitielijst

invasie
Gewapende inval.

Pagina navigatie

Afbeeldingen


Het eiland Iwo Jima, na al die jaren weinig veranderd


Japanse kaart toont de strategische ligging van het eiland (beide afbeeldingen Wilco Vermeer)

Informatie

Artikel door:
Hans Molier
Geplaatst op:
02-02-2004
Laatst gewijzigd:
23-04-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.