Hitler, Adolf

Hitler - een profiel

Let op: dit artikel is aan herziening toe. Wilt u ons helpen met het (her)schrijven van dit artikel, neem dan contact op met de redactie.

In de zomer van 1938 smeedden een aantal van zijn generaals een complot om Hitler krankzinnig te laten verklaren. Deze officieren dachten dat de FŁhrer krankzinnig was en dat een oorlog onafwendbaar was en in hun ogen Duitsland alleen maar kon verliezen. Echter, het plan om Hitler door professor Bonhoeffer, hoofd van het psychiatrisch ziekenhuis van Berlijn, te laten opnemen werd afgeblazen. De meeste mannen die bij dit complot betrokken waren, zouden later in de nasleep van de bomaanslag op Hitler in 1944 om het leven komen, waarmee hun theorie dat Hitler een gevaarlijke psychopaat was, bevestigd werd.

Terwijl het Nazi-Rijk steeds kleiner werd, weigerde Hitler de feiten onder ogen te zien. Hij bleef tot het einde toe vlaggetjes op de landkaarten verschuiven, terwijl anderen al lang wisten dat de strijd verloren was. Hitlers irrationele gedrag, zijn obsessie voor een niet bestaande joods-bolsjewistische samenzwering en zijn oplossing daarvoor doen vermoeden dat generaal Beck en anderen het uiteindelijk toch bij het rechte eind hadden. Wie anders dan een krankzinnige zou zes miljoen mensen laten vermoorden vanwege hun ras en geloof ? Hitler was schuldig aan de allergrootste daad van genocide in onze geschiedenis en zijn belangrijkste motief hiervoor was haat.

Hitlers medische en psychische geschiedenis overlappen elkaar en het is nu niet meer te bepalen aan welke aandoeningen hij nu eigenlijk exact leed. Een opvallend onderdeel uit Mein Kampf is een lange verhandeling over syfilis, een wereldbedreigende epidemie die, volgens Hitler, verspreid was door de joden. In zijn toespraken legde Hitler vaak een duidelijk verband tussen de joden en syfilis en dit leed ertoe dat mensen hem ervan verdachten zelf aan deze aandoening te leiden. Hitlers angst voor seksuele intimiteit lijkt voort te komen uit zijn angst voor syfilis. Hitlers arts was gespecialiseerd in urologie, maar kreeg nooit toestemming Hitlers geslachtsdelen te onderzoeken. Velen dachten zelfs nog dat hij aan andere ziekten leed en juist dat een verklaring was voor zijn sexuele inactiviteit, perverse spelletjes, angst om krankzinnig te worden en zijn enorme wraakgevoelens jegens het joodse ras.

Hitler geloofde dat hij de grote verlosser en redder van Duitsland was. Hij was een complexe personaliteit, maar ook een geslepen en berekende manipulator van individuen en mensen-massaīs. Maar bovendien was hij een man die dacht te kunnen bepalen welke rassen er wel of niet op deze aarde mochten wonen en helaas kon hij er een hele natie van doen overtuigen dat hij hun toekomst was.

Definitielijst

Mein Kampf
Boek geschreven door Hitler, waarin hij de grondslagen van het nationaal socialisme uiteenzet.
Nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.

Bronnen

- 'Opkomst en Ondergang van het Derde Rijk' door William L. Shirer / Uitgeverij H.J.W. Becht Amsterdam / 3e druk.
- 'Kanttekeningen bij Hitler' door Sebastian Haffner / Uitgeverij H.J.W. Becht Amsterdam / 2e druk 1978.
- 'Hitler' door Alan Wykes / Standaard Uitgeverij Antwerpen-Amsterdam / 1977.
- 'Hitler - Hoogmoed 1889-1936' door Ian Kershaw / Uitgeverij het Spectrum Utrecht 1999.
- Standaard GeÔllustreerde Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog / Standaard Uitgeverij Antwerpen / 1990.
- Bericht van de Tweede Wereldoorlog / Uitgeverij Amsterdam Boek / 1970-1975.
- Hitlers Derde Rijk / Uitgeverij Nationale Handels Academie / 2002-2003.

Pagina navigatie

Informatie

Artikel door:
Hans Molier
Geplaatst op:
28-07-2003
Laatst gewijzigd:
19-01-2014
Opmerkingen? Spelfouten?
Geef ons uw feedback!

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2014
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.