Hosenfeld, Wilm

Inleiding

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wilm Hosenfeld officier in de Wehrmacht. Van het begin van de oorlog tot de Sovjetverovering van Warschau was hij gestationeerd in Polen, waarvan ongeveer viereneenhalf jaar in de Poolse hoofdstad. Hier werd hij geconfronteerd met de misdaden die door zijn landgenoten gepleegd werden tegen zowel Poolse als Joodse burgers. De verschrikkingen die hij zag en waarover hij hoorde, beschreef hij niet alleen vol schaamte en schuldgevoel in zijn dagboek, maar ook hielp hij enkele Joden en Polen overleven.

Eén van hen was Wladyslaw Spzilman, de pianist wiens levensverhaal werd verfilmd door de Poolse regisseur Roman Polanski. Dankzij “The Pianist” (2002) werd Wilm Hosenfeld uit de vergetelheid gehaald. Toch weten we na het zien van de film weinig meer van hem dan dat hij de officier was die Szpilman redde. Dit artikel probeert daarin verandering te brengen.


Bronnen

Boeken

- VERHOEF, C., Wilm Hosenfeld, Recensie: ‘Ich versuche jeden zu retten’ – Het leven van een Duitse officier in brieven en dagboeken, Bulletin van de Tweede Wereldoorlog, nr. 9, pag. 123 t/m 130, Aspekt, Soesterberg, 2006.
- Lebensdaten von Wilm Hosenfeld, kort biografisch overzicht beschikbaar gesteld door de familie Hosenfeld.
- E-mail correspondentie met meneer Friedel Hosenfeld, de kleinzoon van Wilm Hosenfeld.

- Duitslandweb.nl - Der Wandervogel
- de.wikipedia.org - Wilm Hosenfeld
- en.wikipedia.org - Wilm Hosenfeld
- Szpilman.net
- Israel honors German officer from "The Pianist" - Reuters
- German Officer who Helped “The Pianist” Recognized as Righteous Among the Nations - Yad Vashem
- Yad Vashem honors Wehrmacht officer - United Press International

Versie: 15-8-2010 Artikel door: Kevin Prenger

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/1586/Hosenfeld-Wilm.htm