D.XXI (D21), Fokker

Inleiding

Op verzoek van het Ministerie van Koloniën ontwierp de Fokkerfabriek in 1935 een eendekker jachtvliegtuig voor de KNIL (Koninklijk Nederlands-Indié Leger). Het was een voor die tijd typisch Fokkertoestel, ontworpen door Ing E. Schatzki, met een romp uit staalbuis, overtrokken met linnen aan de achterzijde en de voorzijde bekleed met metalen platen. De vleugels waren van hout.
Het was een vliegtuig dat de overgang kenmerkte van dubbeldekkers naar eendekkers.
Het had al één vleugel, maar nog wel een niet intrekbaar onderstel.
Ondanks het feit dat de D.XXI in feite al verouderd was bij de indienststelling zou het in de beginfase van de Tweede Wereldoorlog de standaardjager worden in zowel de Nederlandse, Finse en Deense luchtmachten en stond het in de planning om de standaardjager bij de Spaanse republikeinse luchtmacht te worden. Het succes zou vooral liggen in de stevigheid en het vermogen om veel schade te kunnen overleven. Niet in het minst speelde echter ook mee de geringe kosten voor de produktie in vergelijking met andere vliegtuigen uit die tijd.

Noot: Alhoewel bij Fokker geen aanduidingen werden gebruikt voor het onderscheid tussen de verschillende versies, gebruiken we in dit artikel voor het onderscheid, een niet officiele typeaanduiding. Deze is afgeleid van de door de Finnen gebruikte typeaanduiding. Het gaat hier dus niet om een formele aanduiding.

Bronnen

- David D., The Complete Encyclopedia Of World Aircraft, Brown Packaging Books Ltd., London, 1997
- Green W., Famous Fighters of the Second World War, Second Series, Doubleday, 1967
- Gunston B. ea., Jane's Fighting Aircraft of World War II, Random House Group Ltd, 2001
- Wilson S., Aircraft of WWII, Airospace Publications Pty Ltd, Australia, 1998
- Wings, Midway to Hiroshima, CD-Rom, Discovery/Maris multimedia, 1995
- FINNISH AIR FORCE AIRCRAFT IN THE WORLD WAR TWO
Versie: 1-3-2009 Artikel door: Wilco Vermeer

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/189/DXXI-D21-Fokker.htm