Obersalzberg: rustoord of Alpenvesting

Hitlers introductie in Berchtesgaden

In de winter van 1922-1923 bezocht Hitler voor het eerst de regio van Berchtesgaden. De Obersalzberg, waar hij later zijn beroemde Berghof zou laten bouwen, was nog een rustige berg met daarop een aantal boerderijen, een pension en een klein hotel, waar mensen in alle rust konden verblijven. Het pension Moritz en de huisjes die bij het pension hoorden, waren het bezit van Mauritia Moritz, die in 1877 een van de boerderijen op de berg kocht om er een pension van te maken. Het zou in het begin van de jaren twintig regelmatig gebruikt worden door Adolf Hitler. Vlakbij pension Moritz, en nog dichter bij het in 1911 gebouwde hotel Türkenhof, stond het door een koopman uit Noord-Duitsland gebouwde eenvoudige berghuis Haus Wachenfeld.

De dichter Dietrich Eckart, die in de bergen bij het dorpje Berchtesgaden een huisje had, introduceerde Hitler in de regio. Eckart fungeerde in München als een soort mentor van Hitler en hij begeleidde hem toen zijn politieke aspiraties serieuze vormen aannamen. Samen met Hermann Esser, redacteur van de nazikrant de Völkischer Beobachter, en Christian Weber, paardenverhuurder en verantwoordelijk voor Hitlers beveiliging, kwam Hitler naar de Obersalzberg. Dat was nog voordat hij op 9 november 1923, na een chaotische nacht in een van de bierkelders van München, een poging ondernam de regering van Beieren omver te werpen tijdens de zogenaamde Bierkellerputsch. Deze poging mislukte volledig. Zestien putschisten en vier politiemensen kwamen om. Hitler vluchtte naar Uffing am Staffelsee in de buurt van Garmisch-Partenkirchen, naar het huis van de moeder van Putzi Hanfstaengl, een vroege Hitler-sympathisant die later de kant van de Amerikanen zou kiezen Twee dagen later werd hij hier gearresteerd. Eckart overleefde de spanning van de nasleep van de Hitlerputsch niet. Hij stierf in december 1923 in een huisje in Berchtesgaden, als gevolg van een hartaanval. Hitler werd wegens hoogverraad tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar hij zou daarvan slechts tien maanden uitzitten.

Nadat Hitler op 20 december 1924 was ontslagen uit de gevangenis van Landsberg, bleef hij terugkomen in Berchtesgaden. Hij maakte vaak lange wandelingen in de bergen en zodoende bezocht hij ook regelmatig de Obersalzberg, een berg van ongeveer 1000 meter hoog. In de lente van 1925 verbleef Hitler voor het eerst langere tijd op de berg. In het zogenaamde Kampfhäusl ontmoette hij zijn strijdmakkers en schreef hij aan Mein Kampf. Het kleine huisje hoorde bij het pension Moritz, maar toen de eigenaar in 1926 het pension verkocht aan een nieuwe eigenaar aan wie Hitler om een onbekende reden nogal een hekel had, nam hij zijn intrek in hotel Deutsches Haus in Berchtesgaden. Hier zou hij de laatste werkzaamheden aan Mein Kampf hebben verricht. Zijn politieke vrienden - Rudolf Hess, Emile Maurice, Heinrich Hoffmann en Joseph Goebbels - vertoonden zich daar toen ook al regelmatig. In hun vrije tijd maakten ze gezamenlijk ritjes door de bergen of gingen naar de Königssee voor een boottochtje.
In de herfst van 1926 verbleef de 37-jarige Hitler weer in hotel Deutsches Haus. In het Kurpark van Berchtesgaden zag hij daar een meisje spelen met haar herdershond. Hitler stelde zich voor aan het 16-jarige meisje, Maria (Mimi) Reiter. Het meisje, dat niet erg sterk in haar schoenen moet hebben gestaan, omdat haar moeder kort daarvoor was overleden, bleek gevoelig voor Hitlers geflirt en er ontstond een korte romance. Samen maakten ze ritjes door de omgeving en het meisje werd verliefd op Hitler, die echter van een serieuze relatie niets wilde weten. Daar had hij overigens ook nauwelijks tijd voor. Hij was veel meer bezig met zijn politieke toekomst dan met de liefde van Mimi. De relatie eindigde dan ook in een drama. Nadat Hitler haar een lange tijd niet had bezocht, kwam het zelfs zover dat ze een zelfmoordpoging ondernam. Haar zwager vond haar nog net op tijd om haar te redden.
Hitlers voorkeur voor veel jongere vrouwen, die volgens hem makkelijk te kneden waren, zou zich voortzetten in zijn relaties met zijn nichtje Geli Raubal en Eva Braun. Of de jonge Geli Raubal echt een relatie had met haar oom, is niet helemaal duidelijk, maar in München deed ook zij, onder invloed van Hitler, een poging tot zelfmoord. Haar poging slaagde wel. Eva Braun, die bijna 23 jaar jonger was dan Hitler, deed twee zelfmoordpogingen op momenten dat hij te weinig aandacht voor haar had.


Bronnen

Boeken


Versie: 21-5-2016 Artikel door: Sjoerd de Boer

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/1946/Obersalzberg-rustoord-of-Alpenvesting.htm