Obersalzberg: rustoord of Alpenvesting

De vernietiging

Op 25 april 1945 klonken tegen half tien 's morgens sirenes over de berg. Meer dan 300 Amerikaanse bommenwerpers kwamen aanvliegen over de Hoher Göll, een berg van 2500 meter hoog die ten zuiden van de Obersalzberg ligt, op wat nu weer de grens is tussen Duitsland en Oostenrijk. Zij kwamen de zogenaamde Alpenvesting bombarderen. Iedereen die toen nog op de Obersalzberg was, zoals de zus van Eva Braun en een aantal secretaresses, zocht een veilig heenkomen in de bunkers onder de gebouwen. Pas om half drie 's middags konden ze de bunker weer uit. Toen bleek dat bijna alle huizen en gebouwen waren verwoest of enorm beschadigd. Van de Berghof stonden de muren nog, maar alle deuren en vensters waren weg en binnen was er ook niet veel meer intact. De Platterhof, de SS-kazerne, het huis van Göring, het huis van Bormann en veel andere gebouwen waren veranderd in ruïnes.
Bijna iedereen die in de schuilkelders het bombardement had overleefd, maakte zich uit de voeten. Greta Fegelein-Braun en Herta Schneider vertrokken naar Garmisch. Degenen die geen plek hadden om heen te gaan, richtten de bunker in als tijdelijke woning. Hitlers adjudant Julius Schaub kwam nog uit Berlijn naar de Obersalzberg om alle overgebleven papieren, brieven en aktes van de Führer te vernietigen. Op het terras van de Berghof verbrandde hij het meeste materiaal.

Toen op 1 mei bekend werd dat Hitler een dag eerder zelfmoord had gepleegd, kwam de bevolking van Berchtesgaden een kijkje nemen op de Obersalzberg. Bijna iedereen had de berg al verlaten en dus legde niemand de bevolking een strobreed in de weg toen het plunderen van de gebouwen en bunkers begon. De modelboerderij Gutshof werd leeggehaald, waarbij ook de dieren werden meegenomen. En ook de Platterhof werd leeggeroofd. Maar vooral de voorraadkamers van de bunkers, die nog vol lagen met eten en drinken, kregen veel bezoekers. Görings wijnkelder werd ook leeggehaald. Zijn verzamelde kunstwerken waren al weggehaald en onder andere in een tunnel in zijn trein in het dorp Berchtesgaden gezet. Na de plunderingen zette een aantal overgebleven SS'ers de Berghof in brand, waarna ook zij verdwenen. Secretaresse Schroeder, een van de laatste bekenden die in de bunkers van de Berghof verbleven, voegde zich tijdelijk bij Albert Bormann en een aantal andere bekenden in de regio.

De inname van de regio Berchtesgaden werd voor de geallieerden veel minder moeilijk dan gedacht. De Obersalzberg bleek geen Alpenvesting, dus het bombardement was niet erg zinvol geweest. De belangrijkste nazi's waren er allang niet meer, zelfs Göring niet.


Bronnen

Boeken


Versie: 21-5-2016 Artikel door: Sjoerd de Boer

Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002--2018
Directe link: http://www.go2war2.nl/artikel/1946/Obersalzberg-rustoord-of-Alpenvesting.htm